Pamojafestivalen

Artister & föreläsare 2019

Musik

George Kilby Jr & Phil Wiggins

Pamojafestivalens första bokning från andra sidan Atlanten!!

​Under 35 år utgjorde Phil Wiggins den ena halvan av den internationellt hyllade duon Cephas and Wiggins. George Kilby Jr arbetade i 20 år med den legendariske pianisten Pinetop Perkins från Muddy Waters band. Inte långt efter att Pinetop och John Cephas gått bort möttes Kilby och Wiggins på en bluesfestival och spelade ganska omgående in Kilbys klassiker “You never see the hand throw the Stone”.

Deras partnerskap omfattar otaliga amerikanska och europeiska turnéer och festivaler, låtskrivarsamarbete och ett helt nytt album.​

Under sitt besök i Kiruna kör George och Phil förutom en konsert för allmänheten på fredag kväll alltså även sin hyllade föreställning “Racism, Reconciliation, and the Blues” för Kirunas skolelever på torsdagen. Det är en kombination av “spoken word” och levande musik med fokus på rasism. Tillsammans har de en unik ingång i ämnet, en svart och en vit musiker som båda vuxit upp i Alabama under medborgarrättsrörelsen. Programmet ramas in av bluesen och dess rika kulturella bakgrund.

OBS! Skolföreställningen erbjuds gratis. Konserten ges i samarbete med Folkets Hus och kostar 100 kr!

Sousou och Maher Cissoko

Sousou & Maher Cissokos musik är precis så gränsöverskridande som livet de lever tillsammans; ständigt i rörelse över flera kontinenter och med de musikaliska och mänskliga mötena som främsta drivkrafter.

I linje med arvet från Cissoko-familjens historieberättande bär sångerna med sig ett viktigt budskap av att mötas och skapa länkar istället för gränser mellan länder och människor, deras musik talar till människor oavsett ålder och bakgrund och bottnar i den urgamla griot-traditionen där historia, nutid och framtid blir till en enhet.

Maydar

Har du någonsin undrat vad som skulle hända om du blandar melodier och attityd från den moderna skolans R’n’B med influenser från det rika musikarvet från Irland och Sverige? Oavsett om du undrat eller ej så finns nu svaret: MAYDAR. Denna multifacetterade DIY-artist är onekligen en produkt av sin tid. Hennes sound sträcker sig över traditionella gränser som genre och kategori och identifieras snarare av hennes atmosfäriska produktioner, uppfinningsrika lyrik och melodiska kontraster. Med en lång historia av samarbeten i ryggen, bl.a. som ena halvan av duon Anaye, en del av kollektivet Femtastic och features på låtar av t.ex. Gnucci och Chris Tall, arbetar MAYDAR också med sitt soloprojekt och släppte i höstas sitt debutalbum med egenproducerade och -skrivna låtar.

Lee Bowie

Lee Bowie är duon som fann varandra och sitt nyskapande sound på Musikmakarna, en av världens bästa låtskrivarutbildningar. Med rötter och anknytning till både Sydamerika, Norden och Afrika skapar de musik för en ny, gränslös värld. Inspirationen hämtar de från genrer som RNB, Pop, Reggae & Trap och viljan att independently kunna nå ut med sina lustfyllda kreationer driver dem framåt. I april 2019 släppte de sin första singel från debutalbumet “we come in peace”, som i sin tur ska släppas i oktober. Passande nog har recensenter uttryckt att musiken denna duo skapar är omöjlig att placera i ett redan utstakat fack, vilket enligt Lee Bowie är bland den största komplimangen de någonsin kunde få.

Ett artistiskt artistporträtt med Lee Bowie i pastelliga toner

Bahjat

Meet Bahjat, a 23-year-old Libyan independent singer-songwriter who escaped war in Libya at the age of 15. Growing up, Bahjat always found music to be the only place where he felt safe sharing his raw feelings, and it quickly became his way of dealing with what he went through. After years of hard work, Bahjat released his self-written 3-track debut EP, “3:11 AM”, at the end of 2017, and has since then accumulated over 2,000,000 streams on Spotify, tens of thousands of fans across social media, two number one radio hits in Malta and appearances on the biggest media platforms in the Middle East, including BBC Arabic TV.
With a unique voice, a strong identity and an ability to make listeners experience his songs with him, it’s safe to say that Bahjat is an artist that the world will hear a lot more about in the coming months.

Kalla Dagar

Kalla Dagar är en samling frusna musiker som är glada för att sprida värme med olika kända låtar: lyssna och dansa med oss på Pamojafestivalen!

DJ Nazari

Ali Reza Nazari, som går under artistnamnet NAZARI, går andra året på Estetiska programmet musik på Hjalmar Lundbom skolan i Kiruna. Ali spelar och skapar elektronisk dansmusik, så missa inte världschansen till att move them hips på Pamojafestivalen!

DJ Nazaris logotyp med svart text på vit bakgrund

Wisam & Samar

Trebarnsföräldrar Wisam och Samar kommer från Palestina och har bott i Svappavaara i drygt sex år. De är peppade på att spela och sjunga palestinsk folkloremusik på festivalen, och vi är lika peppade på att lyssna och dansa med!

Right to be Hostile

No matter what your background, you will always find feelings that you can relate to in music. The band will take you on a musical journey that will get even the most intricate dance opponent to move in the rhythm foot. The music is inspired by Zambian and Norwegian culture, and the world at large. And the result is reggae with rhythms such as turns and lyrics that speak to the heart. An experience that is not like anything you have seen  or heard before elsewhere.

We have music that moves you on a physical or mental level. It is sometimes said that there are no facts in music. A fact is certainly that music will always be music. Right to be hostile is like an encyclopaedia in music “When you talk about a crisis or situation, there is always music that relates to it. For it is prophecy in music”.

spoken word: Timimie

Politik, punk och poesi.

Med Gállok som startpunkt för aktivismen och poesin har Timimie jobbat sig från norr till söder, i och utanför landet, med och utan mikrofon, på och av scenen. Timimie står i frontlinjen bland många syskon från hela Sápmi. Genom konst och föreläsningar vill den visa på hur den normativa makten försummar och fördummar. Ingen annan än ägaren av sin kropp och natur bestämmer över den.

Under de senaste åren har ni sett Timimie leda tåg och läsa på många av Sveriges Pride-festivaler. Hållit i workshop och föreläsningar för alla åldrar runt om i Norden. Konstant aktiv i olika medieplattformar som drivande av de frågor som den kämpar för.

Poet, urfolksfeminist, samisk queeraktivist under ständig utveckling och med en stark tro på hållbara
plattformar där alla tar sitt ansvar.

spoken word: Rönn Zakrisson

Rönn är en ständig röst inom det queera samiska samhället, och med bas i Kiruna där den är uppväxt har den hunnit med allt från att vara grovmekaniker med scenskräck på LKAB, till att börja skriva poesi och framföra den på scen, fortfarande med scenskräck…

Rönns texter är en mix av vemod, antikolonialism, queerhet, dåtid, nutid och framtid. Genom att ständigt reppa Kiruna, byarna runt omkring och beröra ämnen som stadsflytten, sorgen i Sápmi och hett sex tog den hem titeln som Norrbottens mästare i poetry slam 2019.

Rönn fyller rummet med alla känslor på samma gång så bered dig på en riktig käftsmäll till framträdande!

Föreläsningar

Lukas Svärd

Lukas Svärd levde den första hälften av sitt liv i en kvinnlig kropp som han hatade. För Lukas var det en 18 år lång överlevnadskamp som han genomförde helt själv utan att våga uttrycka orden ”jag är född i fel kropp”. Idag är Lukas lycklig och lever det liv han drömde om som liten. Han är utbildad brandman, har varit i försvarsmaktens elitförband och han representerar Team Sweden i triathlon.

I en dramatisk, öppen och känslosam föreläsningen låter han publiken ta del av sin uppväxt och hur han fick kämpa för att bli accepterad för den han var. Han berättar om könskorrigeringen och kampen för att överleva omgivningens hat med misshandel, sexuella övergrepp och mobbing.

Lukas diskuterar även vikten av mångfald och det första bemötandet och besvarar frågor kring hur han tog sig framåt och blev framgångsrik i både arbetslivet och i sporten. Hur gjorde Lukas för att inte begränsas av rädslan för vad andra tycker?

Lukas Svärd som barn

Erik Widlund

En oönskad livssituation. Så heter Erik Widlunds spontan och ärlig föreläsning om sitt liv präglat av djup depression, otaliga självmordsförsök, mängder av diagnoser, mörker och hur hans mor slet vid hans sida. Men under föreläsningen får vi också höra om vändningen och livet idag!

“Föreläsningen fångar lyssnaren, väcker frågor, funderingar och ökar förståelsen. Anhöriga och sjuka kan känna igen sig.”

Julia Uusitalo Kemi

Islamofobin i dagens samhälle växer. Men vad är det egentligen muslimer tror på? Varför fastar muslimer upp till 20 timmar per dag under en månads tid?  För tre år sedan var det den här typen av frågor som hon själv ställde sig. Svaren hon fick ledde till att hon ett år senare tog steget att konvertera.

Julias föreläsning handlar om hennes resa till Islam och hur livet har förändrats efter att hon tog beslutet att bli muslim. Hon kommer även att prata om de fördomar hon möts av i vardagen och diskutera hur dessa kan bemötas.

Linnea Huhta

Pamojafestivalen bjuder in till filmvisning och föreläsning med Linnea Huhta!

Linnea Huhta är ungdomsambassadör för Region Norrbotten och samtalar runtom i länet om Norrbottens otaliga kulturarvsmiljöer. Hon är bland annat styrelseledamot i Met Nuoret, en partipolitiskt obunden organisation för unga som känner samhörighet med meänkieli och det ursprungliga språkområdets kultur och historia. Met Nuoret är ett ungdomsförbund under Svenska Tornedalingars Riksförbund.

Trygga barnen

Vill du bli berörd, hoppfull och klokare? Pamojafestivalen välkomnar er till en föreläsning med My från Trygga Barnen!

“Trygga Barnen finns för barn och unga som växer upp med vuxna som har missbruk, beroende eller psykisk ohälsa. När Trygga Barnen föreläser riktat till barn och unga är målet att barnen ska kunna identifiera sig med föreläsaren och deras berättelser, till följd att de som är drabbade ska förstå att de inte är ensamma och våga be om hjälp. Det är ofta avgörande att kunna identifiera sig med någon som har varit i en liknande situation för att våga ta det där första steget och berätta.

Föreläsningen är personlig och berör, men inger samtidigt hopp och inspirerar till handlingskraft!”

Läs mer på: https://www.tryggabarnen.org

Abdinassir Osman

I samarbete med Kiruna Kommuns Arbetsmarknads- och integrationsenhet välkomnar vi till föreläsningen “Våga prata om psykisk ohälsa!” med Hjärnkollambassadören Abdinassir Osman!

Abdinassir vet vad det kan innebära att vara förälder till två barn med autism. Han vet också vad det kan innebära att själv drabbas av utmattning och som en följd även bli sjukskriven. Med värme och hopp skildrar Abdinassir hur livet inte riktigt blev som tänkt. Men det blev också många framsteg, en stark gemenskap och inte minst – en varm och nära familjerelation.

Genom sin berättelse ger Abdinassir exempel på konkreta verktyg som har fungerat för honom och hans familj. Vikten av att själv skaffa sig kunskap är något han ständigt återkommer till.

Abdinassir växte upp i Somalia och Kenya och är sedan många år tillbaka bosatt i Stockholm. För mer information om riksförbundet Hjärnkoll och deras viktiga arbete kring psykisk ohälsa: www.hjarnkoll.se

Johanna Ögren

Johanna Ögren – författare och bloggare från Vittangi som skrivit böckerna ”När 2 blir 3” och ”Mamma pappa pengar” – båda handlar om vad som händer när man bildar familj.

Johanna kommer hålla ett föredrag om vad som händer med familjens privatekonomi när man får barn. Hur ska ni som föräldrar tänka och planera för en jämställd ekonomisk situation nu och framåt?

Bokens titel till trots, riktar den sig till alla som bildar familj, oavsett konstellation. Också du som lever i stjärn- eller regnbågsfamilj får handfasta råd och tips!

Hannes Olofsson

Hur är det att växa upp i en liten by utanför Kiruna och känna att du inte passar in? Hur är det att dagligen bli sedd som någon du inte är? Och hur är det att leva i ett samhälle där du juridiskt sett inte existerar?

Följ med Hannes på den resa den har gjort, och fortfarande gör, som icke-binär transperson i en väldigt binär värld

Showan Shattak

I samarbete med ABF Norr välkomnar vi till två inspirerande föreläsningar med Showan Shattak!

Efter en demonstration i Malmö den 8 mars 2014 överfölls Showan och hans kamrater av knivbeväpnade nazister. Under tiden i koma blev han ofrivilligt en ikon, ett ansikte för kamp och överlevnad. Hashtaggen #kämpamalmö gick från sociala medier till en demonstration som samlade tiotusentals Malmöbor.

Nu kommer Showan till Kiruna för att ge två upplyftande föreläsningar om att skapa politiskt engagemang där andra inte trodde att det fanns och att aldrig ge upp trots motstånd.

Länk till dokumentärfilmen “The Antifascists/Antifascisterna” – ett porträtt av den antifascistiska rörelsen i Sverige och Grekland: https://youtu.be/XYHnd4boUoM

Workshops

Dans med Yoana

“My name is Yoana Logrono. I feel the passion that goes beyond rigid choreos and movements. I love to lose it all, sweat and feel the freedom that dance brings you. I love improvising and sharing my passion with others, to help them release the wild side within them.

I got licensed as an official Zumba instructor and, since then, I have pursued a purpose: empowering men and women, from all ages and backgrounds, through music and dance fitness.

Come and join my Zumba and Salsa solo class, regardless your previous knowledge or fitness state. You are now part of the Dancing Gang, guys! Come and release the WILD YOU though the hottest and naughtiest rhythms from Central and South American countries!!!

Cannot wait to shake it all with you, guys!”

Serigne Dial och Emma Taube

För sjätte året i rad välkomnar vi med stor värme två av Kirunas starkast lysande danssjälar! Serigne kommer vi i år att få se i två uppvisningar tillsammans med sina elever från kulturskolan.

Under lördagen ger vi er sen möjlighet att prova på Västafrikansk dans under ledning av Emma Taube. Ett danspass för alla, oavsett tidigare erfarenhet!

Kom och upplev den otroliga energi, glädje och tillsammansanda Emma och Serigne sprider!

Filosoficafeet

Välkommen till Pamojafestivalens filosofiska café!

Vi samtalar om normer och värderingar. Vilken betydelse har de i våra liv och hur vi bemöter varandra?

Vi samtalar, undersöker och delar med oss av våra tankar. 

Samtalsledare: Julia Uusitalo Kemi och Birgitta Henriksson Lindmark